Lettre en polonais

Merci à Stanis Debski, un ami de notre collègue Daniel Leloup, pour la traduction.

Szanowna Pani, Szanowny Panie,

W tym e-mailu mamy zaszczyt zaprosić Cię do udziału w projekcie charytatywnym, który staramy się rozwijać.

Nasza szkoła, Saint-Benoît Saint-Servais College w Liège, od kilku lat angażuje się w wiele akcji charytatywnych. W 2024 roku chcemy na przełomie września i października zorganizować nową, zakrojoną na szeroką skalę akcję w postaci wielkiej aukcji koszulek (lub innych przedmiotów) sygnowanych przez znanych sportowców lub kluby.

We współpracy ze Standard de Liège, klubem utworzonym w naszej szkole 125 lat temu, zrealizowaliśmy już taki projekt w latach 2009, 2013, 2017 i 2020 na rzecz różnych stowarzyszeń: stowarzyszenie non-profit Arabel, na rzecz osób upośledzonych dzieci w szkołach wiejskich w Argentynie, „Wyspy Pokoju”, organizacja, z którą nasza szkoła współpracuje od blisko 50 lat, stowarzyszenie non-profit La Lumière pomagające osobom niedowidzącym, czy FS Agoè, stowarzyszenie wspierające młodzież z ubogich dzielnic Lomé w Togo poprzez piłkę nożną.

W tej edycji 2024 zebrane fundusze zostaną przeznaczone z jednej strony na projekt pomocy w odbudowie szkoły zniszczonej przez niedawne trzęsienie ziemi w Turcji, we współpracy ze szkołą Lycée Saint-Joseph d'Istanbul, z którą jesteśmy związani od lat poprzez coroczną wymianę. A drugim beneficjentem tej edycji będzie Fundacja Standard de Liège, która na co dzień angażuje się w liczne projekty stowarzyszeniowe w regionie Liège, zarówno na poziomie dzielnicy Sclessin, jak i wspierając struktury szpitalne, a nawet recepcję osób niepełnosprawnych.

Strona https://www.maillotssolidaires.com/ będzie codziennie aktualizowana, ale już teraz można na niej znaleźć wszystkie przydatne informacje dotyczące tej edycji 2024, a także linki do prezentacji z poprzednich edycji.

Widzieć, jak świat sportu i świat studencki łączą siły dla dobra innych młodych ludzi na świecie, czy to nie marzenie, które możemy spełnić? Chcemy w to uwierzyć! Dziękujemy za pomoc we współpracy, wysyłając nam podpisaną koszulkę lub inny przedmiot, który może być objęty naszą sprzedażą.

Dziękujemy za zwrócenie uwagi na naszą prośbę i mając nadzieję na szybką i przychylną odpowiedź, przyjmijcie, Szanowni Państwo, nasze najszczersze sportowe pozdrowienia.

Dla zespołu organizacyjnego projektu „Koszulki Solidarności 2024”.

Philippe COUNSON

Collège St Benoît St Servais, 90C rue Saint-Gilles, 4000 Liège, Belgique